İhlas Suresi

İhlas suresi, Allah’ın birliğini ve eşi benzeri olmayışını en öz şekilde anlatan bir suredir. Mekke döneminde nazil olan bu sure, dört ayetten ibaret olup tevhid inancının temelini teşkil eder. Resulullah da İhlas suresi için (s.a.v.) “Kuran’ın üçte birine denktir” buyurarak önemini vurgulamıştır.

İhlas Suresi Okunuşu

  • Bismillahirrahmanirrahim.
  • Kul hüvallahü ehad
  • Allahüssamed
  • Lem yelid ve lem yuled
  • Ve lem yekün lehû küfüven ehad

İhlas Suresi Arapça Yazılışı

        بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِي 
قُلْ هُوَ اللّٰهُ اَحَدٌۚ 
اَللّٰهُ الصَّمَدُۚ 
 لَمْ يَلِدْ وَلَمْ يُولَدْۙ
وَلَمْ يَكُنْ لَهُ كُفُواً اَحَدٌ 
    
İhlas Suresi Arapça Yazılışı

İhlas Suresi Türkçe Okunuşu

  • Bismillahirrahmanirrahim.
  • Kul hüvallahü ehad
  • Allahüssamed
  • Lem yelid ve lem yuled
  • Ve lem yekün lehu küfüven ehad

İhlas Suresi Anlamı

  • Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla
  • De ki: O Allah birdir
  • Allah sameddir (her şey O’na muhtaç, O kimseye muhtaç değil)
  • O doğurmamıştır ve doğurulmamıştır
  • Ve hiçbir şey O’nun dengi değildir.

İhlas Suresi Tefsiri

İhlas suresinin, İslam’ın esası olan tevhid ilkesini özlü bir şekilde ifade ettiği ve Allah-u Teala’yı tanıttığı için ilgili kaynakların hemen tamamında geçen bir hadislerinde Hz. Peygamber tarafından Kur’an’ın üçte birine denk olduğu ifade buyurulmuştur. Sözün akışı ve konunun Allah’ın nesebini (hangi soydan geldiğini) soran müşriklere verilen cevapla ilgili olması (meselâ bk. Şevkânî, V, 611) dikkate alındığında 1. ayetteki “O” diye çevirdiğimiz “hüve” zamirinin Allah’a ait olduğu açıkça anlaşılır. Allah ismi, varlığı ezeli, ebedi, zaruri ve kendinden olup her şeyi yaratan, her şeyin mâliki ve mukadderatının hâkimi, her şeyi bilen ve her şeye kadir olan... Yüce Mevla’nın öz (has) ismidir (bk. Bakara 2/255).

Müfessirler bu surede ağırlıklı olarak Allah’ın birliğini ifade eden ahad terimi ile var oluş bakımından kimseye muhtaç olmadığını anlatan “samed” terimi üzerinde durmuşlardır. “Tektir” diye çevirdiğimiz “ahad” kelimesi, “birlik” anlamına gelen vahd veya vahdet kökünden türetilmiş bir isimdir (Ebû Hayyân, VIII, 528); sıfat olarak Allah’a nisbet edildiğinde O’nun birliğini, tekliğini ve eşsizliğini ifade eder; bu sûrede doğrudan doğruya, Beled sûresinde (90/ 5, 7) dolaylı olarak Allah’a nisbet edilmiştir; bu anlamıyla tenzihi veya selbi (Allah’ın ne olmadığını belirten) sıfatları da içerir. Nitekim devamındaki ayetler de bu manadaki birliği vurgular. Bu sebeple “ahad” sıfatının bazı istisnalar dışında Allah’tan başkasına nisbet edilemeyeceği düşünülmüştür. Aynı kökten gelen vahid ise “bölünmesi ve sayısının artması mümkün olmayan bir, tek, yegane varlık” anlamında Allah’ın sıfatı olmakla birlikte Allah’tan başka varlıkların sayısal anlamda birliğini ifade etmek için de kullanılmaktadır. Türkçe’de de “bir” (vahid) ile “tek” (ahad) arasında fark vardır. Bir, genellikle “aynı türden birçok varlığın biri” anlamında da kullanılır. “Tek” ise “türdeşi olmayan, zâtında ve sıfatlarında eşi benzeri olmayan tek varlık” manasına gelir. İşte Allah, bu anlamda birdir, tektir. Ahad ile vâhid sıfatları arasındaki diğer farklar ise şöyle açıklanmıştır: Ahad, Allah’ın zatı bakımından, vahid ise sıfatları bakımından bir olduğunu gösterir. Ahad ile vahidin her biri “ezeliyet ve ebediyet” manalarını da ihtiva etmekle birlikte, bazı alimler ahadı “ezeliyet”, vahidi de “ebediyet” manasına tahsis etmişlerdir. Allah’ın sıfatı olarak her ikisi de hadislerde geçmektedir (bk. Buhârî, “Tefsîr”, 112; İbn Mâce, “Duâ”, 10; Nesâî, “Cenâiz”, 117; Müsned, IV, 103; geniş bilgi için bk. Bekir Topaloğlu, “Ahad”, DİA, I, 483; Emin Işık, “İhlâs Sûresi”, DİA, XXI, 537).

İhlas Suresi Faziletleri

İhlas Suresi, tevhid nurunu kalplere nakşeden bir hazinedir. Resulullah’ın (s.a.v.) “İhlas Suresi’ni okumak Kur’an’ın üçte birine denktir” diye buyurması İhlas suresinin ne kadar derin ve faziletli bir sure olduğunu anlatır. Zira bu sure, Allah’ın zatını her türlü eksiklikten tenzih ederek kalbi şirkten arındırıp imanı kuvvetlendirir. Rivayetlerde, gece yatmadan önce okunduğunda şeytanın vb. varlıkların şerrinden koruduğu müjdelenmiştir.

İhlas Suresi Konusu

İhlas Suresi, Allah’ın birliğini (tevhid) kısa, öz bir şekilde ifade eder. Allah’ın eşi, benzeri ve ortağı olmadığını, her şeyden müstağni olduğunu ve doğurup doğrulmadığını anlatır.

İhlas Suresi Nüzul

Kuran-ı Kerim’de 112. sırada olan İhlas suresi, nüzul sırasına göre 22. sırada nazil olmuştur. Nas suresinden sonra, Necm suresinden önce Mekke’de inmiştir.

İhlas Suresi Kaç Ayettir?

İhlas suresi, Mekke döneminde inmiştir ve 4 ayetten oluşmaktadır.