Anasayfa

Hesap No

Bağış Yap

Sepetim

İkindi Namazı Nasıl Kılınır?

İkindi namazı kılınışı, Müslümanlar için en önemli ibadetlerden biridir. Namaz ibadetini eksiksiz bir şekilde yapmak isteyen müminlerin, bilgilerini tazelemesi de oldukça önemlidir. Namaza yeni başlayanlar ve unuttuklarını hatırlamak isteyenler için ikindi namazı nasıl kılınır sorusunun yanıtını birlikte inceleyelim.

İkindi Namazı Ne Zamana Kadar Kılınır?

İkindi namazının en son, güneş batana kadar kılınması gerekmektedir. Ancak Peygamber Efendimiz, güneş batmadan önce yani son vakte kadar namazın bekletilmemesini uygun görmektedir. Güneş kararmadan yani akşam ezanından en az 50 dakika öncesine kadar ikindi namazı kılınabilir.

Güneşin batmasından hemen önceki zaman diliminde yani kerahet vaktinde ise; ikindi namazının sadece farzının kılınması uygun görülmektedir. İkindi namazını geciktirmemek ve mazeretsiz olarak tam vaktinde kılmak gerekmektedir.

İkindi Namazı Kaç Rekat?

İkindi namazı nasıl kılınır ve kaç rekat olduğunu kısaca açıklamak isteriz. İkindi namazı 4 farz ve 4 sünnet olmak üzere, toplamda 8 rekattır. 5 vakit namazın üçüncüsü olarak bilinen ikindi namazının önce 4 rekat sünneti, ardından 4 rekat da farzı kılınmalıdır.

İkindi Namazının Sünneti Nasıl Kılınır?

İkindi namazının 4 rekat sünneti vardır. İkindi namazının sünnetinin kılınışı şu şekildedir:

  • İkindi namazının sünnetine başlamadan önce “Allah rızası için ikindi namazının sünnetini kılmaya” diyerek, niyet edilir.
  • Birinci rekatta Sübhaneke duası okunur ve Besmele çekilir.
  • Fatiha Suresi ve bir adet namaz suresi veya ayet okunur.
  • Rüku ve secde edildikten sonra, ayağa kalkılır.
  • İkinci rekata Besmele çekilerek başlanır ve Fatiha Suresi okunur. Ardından yine bir adet namaz suresi veya ayet okunur.
  • Rükû ve secde yaptıktan sonra oturulur. Otururken Tahiyyat, Allahümme Salli ve Allahümme Barik duaları okunur.
  • Üçüncü rekat için ayağa kalkılır ve Sübhaneke duası okunur. Besmele çekildikten sonra Fatiha okunur. Namaz suresi veya bir adet ayet okunur ve ayağa kalkılır.
  • İkindi namazının sünnetinin son rekatı olan dördüncü rekata, Besmele çekilerek başlanır. Fatiha suresi, bir adet sure ve ayet okunur.
  • Rüku ve secde yapılır. Oturulduktan sonra Tahiyyat, Allahümme Salli, Allahümme Barik ve Rabbena duaları okunur. Önce sağa ve sonra sola selam verildikten sonra, ikindi namazının sünnetinin kılınışı tamamlanır.

İkindi Namazının Farzı Nasıl Kılınır?

İkindi namazının farzı 4 rekattır. İkindi namazının farzının kılınışı şu şekildedir:

  • İkindi namazının farzının kılınışı için ilk olarak niyet edilir. “Allah rızası için ikindi namazının farzının kılınmasına” diyerek niyet edilmesi gerekir.
  • Farzın birinci rekatında, Sübhaneke duası okunur ve sonra Besmele çekilerek, Fatiha okunur. Bir adet namaz suresi ve ayet okunur.
  • Rüku ve secdeye gidilir. Ayağa kalkılarak ikinci rekat için Besmele çekilir. Fatiha suresi okunur. Sonra bir adet sure okunur.
  • Rüku ve secde yapıldıktan sonra oturulur. Oturulduğunda Tahiyyat duası okunur ve üçüncü rekat için ayağa kalkılır.
  • Besmele çekilir ve Fatiha Suresi okunur. Üçüncü rekatta rüku ve secdeye gidilir.
  • Ayağa kalkıldıktan sonra farzın dördüncü rekatı için Besmele çekilir ve Fatiha Suresi okunur.
  • Rükû ve secdeden sonra oturularak, Tahiyyat, Allahümme Salli, Allahümme Barik, Rabbena duaları okunur. Önce sağa ve sonra sola selam verilir ve ikindi namazının farzı

İkindi Namazı Tesbihatı

İkindi namazının farzının kılınışından sonra, tesbihata geçilir. “Allahümme entesselamu ve minkesselam, tebarekte ya zel celali vel ikram” denilerek tesbihata başlanır. İlk olarak Salat-ı Münciye Duası okunur. İkindi namazı tesbihatı için dua okumaya, Ayete’l Kürsi ile devam edilir. Ayete’l Kürsi’nin arından bir kez “Ve hüve’l-‘aliyyü’l-‘az. İmu zü’l-celali sübha­ nellâh” denir.

Sonra 33 kez “Sübhanallah” denir. 1 defa “Sübhane’l-baki daimeni’l-hamdülillah” dedikten sonra 33 defa “Elhamdülillah”denir. “Rabbi’l-‘alemine te‘ala şanühü Allahü Ekber”1 defa söylenir. 33 kez “Allahü Ekber ”denir. “La ilahe illallahü, vahdehû, la şerike leh, lehü’l-mülkü ve lehü’l-hamdü, yuhyi ve yümit ve hüve hayyün layemût, bi-yedihi’l-hayru ve hüve ʿala külli şey’in kadirun ve ileyhi’l-masir”denildikten sonra, ikindi namazının tesbihatı namaz duası ile tamamlanır.

İkindi namazının tesbihatının bitirilmesinden sonra, mümin isteğe göre ikindi namazı için aşır ayetlerini de okuyabilir. İkindi namazı aşır ayetlerinin okunması bir sünnettir. Mümin isteğe bağlı olarak okuyabilir. Okunmamasında herhangi bir sakınca yoktur.

Efendi Derneği Aracılığı ile Su Kuyusu ve Kurban Bağışı Yapmak İçin Bizimle İletişime Geçiniz!