İstihare duası, bir kişi önemli bir karar almak üzereyken Allah’a (cc) dua ederek, doğru olanı gösterme niyetiyle yapılan özel bir duadır. İstihare kelimesi, sözlük anlamı olarak “hayırlı olanı isteme” anlamına gelir. Bir Müslüman, karar verme aşamasında iken, gönlündeki kararsızlık ve belirsizlik durumunu gidermek için istihare duasına başvurur. Kişi, Allah’tan kendisine en hayırlı yolu göstermesini diler.
İstihare, iki rekât namaz kıldıktan sonra yapılan bir dua ile tamamlanır. Namazın ilk rekatında Fatiha’dan sonra “Kafirûn” suresi, ikinci rekatında ise Fâtiha’dan sonra “İhlas” suresi okunur. Namazın ardından istihare duası yapılır. Bu süreçte, kişi Allah'ın ilmine ve kudretine dayanarak, hakkında en iyi kararı vermesi için yardım ister.
“Allahümme! İnni estehiruke bi ilmike ve estakdiruke bi kudretike ve eselüke min fadlikel’azim. Feinneke takdiru ve lâ akdiru ve talemu ve la alemu ve ente allamül-ğuyub.
Allahümme! İn künte talemü enne hazel-emre hayrün li fi dini ve meaşi ve akıbeti emri, ve acili emri ve acilihi fakdirhu li ve yessirhü li sümme barikli fihi.
Ve in künte talemu enne hazel-emre şerrun li fi dini ve meaşi ve akıbeti emri ve acili emri ve acilihi fesrifhu anni vesrifni anhü fakdür liyel-hayre haysü kane sümme ardini bihi”
Allah’ım! Senden, ilminle hakkımda hayırlı olanı bana bildirmeni, kudretinle bana güç vermeni istiyorum. Senin büyük fazlı kereminden ihsan etmeni istiyorum. Senin her şeye gücün yeter, ben ise acizim; Sen her şeyi bilensin, ben ise bilmem; çünkü Sen bütün gizli şeyleri en iyi bilensin.
Allah’ım! Yapmayı düşündüğüm bu iş, benim dinim, hayatım, dünyam ve ahiretim bakımından hakkımda hayırlı olacaksa, bunu bana takdir eyle, onu bana kolaylaştır, uğurlu ve bereketli eyle! Eğer bu iş, benim dinim, yaşayışım, dünyam ve ahiretim bakımından kötü ise, onu benden, beni ondan uzaklaştır. Hayır, nerede ise, onu bana takdir et ve onunla beni hoşnut eyle!
اللَّهُمَّ إِنِّى أَسْتَخِيرُكَ بِعِلْمِكَ وَأَسْتَقْدِرُكَ بِقُدْرَتِكَ ، وَأَسْأَلُكَ مِنْ فَضْلِكَ الْعَظِيمِ ، فَإِنَّكَ تَقْدِرُ وَلاَ أَقْدِرُ وَتَعْلَمُ وَلاَ أَعْلَمُ وَأَنْتَ عَلاَّمُ الْغُيُوبِ ، اللَّهُمَّ إِنْ كُنْتَ تَعْلَمُ أَنَّ هَذَا الأَمْرَ خَيْرٌ لِى فِى دِينِى وَمَعَاشِى وَعَاقِبَةِ أَمْرِى - أَوْ قَالَ عَاجِلِ أَمْرِى وَآجِلِهِ - فَاقْدُرْهُ لِى وَيَسِّرْهُ لِى ثُمَّ بَارِكْ لِى فِيهِ ، وَإِنْ كُنْتَ تَعْلَمُ أَنَّ هَذَا الأَمْرَ شَرٌّ لِى فِى دِينِى وَمَعَاشِى وَعَاقِبَةِ أَمْرِى - أَوْ قَالَ فِى عَاجِلِ أَمْرِى وَآجِلِهِ - فَاصْرِفْهُ عَنِّى وَاصْرِفْنِى عَنْهُ ، وَاقْدُرْ لِى الْخَيْرَ حَيْثُ كَانَ ثُمَّ أَرْضِنِى.
İstihare duası, Allah’tan hayırlı bir sonuç talep etmek amacıyla okunur. Özellikle kararsızlık anlarında, yapılacak bir işin ya da alınacak bir kararın en doğru olanının ne olduğunu öğrenmek için dua edilir. Kişi, hayatında alacağı önemli kararlar (evlilik, iş değişikliği vb.) için istihare duasına başvurur.
İstihare duası, bir kişi önemli bir karar almak üzereyken, özellikle kararsızlık ve belirsizlik hissettiğinde okunur. İstihare duası, gece uyumadan önce okunabilir. İstihare duası, yatmadan önce kılınan genellikle 2 rekat olarak kılınan İstihare namazından sonra okunur.
Câbir (r.a) şöyle dedi: Resulullah (s.a.v) tıpkı bir Kur’an sûresini öğretir gibi, bize her iş için istihâre yapmayı öğretirdi. Şöyle buyururdu: “Allah’ım! Senden, ilminle hakkımda hayırlı olanı bana bildirmeni, kudretinle bana güç vermeni istiyorum. Senin büyük fazlı kereminden ihsan etmeni istiyorum. Senin her şeye gücün yeter, ben ise acizim; Sen her şeyi bilensin, ben ise bilmem; çünkü Sen bütün gizli şeyleri en iyi bilensin. Allah’ım! Yapmayı düşündüğüm bu iş, benim dinim, hayatım, dünyam ve ahiretim bakımından hakkımda hayırlı olacaksa, bunu bana takdir eyle, onu bana kolaylaştır, uğurlu ve bereketli eyle! Eğer bu iş, benim dinim, yaşayışım, dünyam ve ahiretim bakımından kötü ise, onu benden, beni ondan uzaklaştır. Hayır, nerede ise, onu bana takdir et ve onunla beni hoşnut eyle!”
İstihare duası, bir Müslüman’ın Allah’ın sonsuz ilmine ve kudretine sığınarak, kendisi için en hayırlı olanı dilemesi için bir vesile sunar. Allah her şeyi bilen ve her şeye gücü yetendir; kul ise sınırlı bilgi ve güce sahiptir. İstihare duası, kulun Allah’a tevekkül etmesini ve O’na güvenerek karşılaştığı zorluklarda ve belirsizliklerde O’ndan yardım dilemesini sağlar. Bu dua, aynı zamanda Allah’a olan teslimiyetin bir göstergesidir.
Kul, Rabbine yönelerek, O’nun seçiminin kendisi için en hayırlı olacağına iman eder ve bu yolda ilerler. Allah’ın rahmet ve merhametiyle her işin hayırlı bir şekilde sonuçlanmasını dileyen müminler için bu dua, bir kurtuluş ve doğru yola ulaşma vesilesidir.