Kurban Bağışıve Su Kuyusu Bağışlarınız için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
İtikaf, belirli kurallara eşliğinde ve sürede, camilerde ibadet etmek amacı ile geçirilen süreç olarak tanımlanabilir. İslam inancına sahip olan Müslümanlar, belirli dönemlerde, kurallara uyarak itikaf yaparlar. İtikaf yapabilmenin ilk şartı ise; Müslüman olan kişinin ergenlik çağına gelmiş olması ve akli dengesinin yerinde olmasıdır.
İtikafın yerine getirilebilmesi için sürecin en başından itibaren kurallara uyulması gerekmektedir. Bu kurallara uyulmadığı durumlarda ise; itikaf sürecine en baştan başlanmalıdır.
Müslümanlar için Allah’a daha yakın olmak amacı ile gerçekleştirdikleri itikaf, tüm detayları titizlikle incelenmesi gereken bir süreçtir. Müslüman olan kişinin itikaf hakkında yeterli bilgiye sahip olması beklenir.
İtikaf, sadece cami içerisinde yapıldığı için, bu süreci rahatlıkla tamamlayabileceğiniz bir cami seçmelisiniz. Bunun için görevli olan imam ile görüşerek, gerekli izinleri almalısınız.
Cami içerisinden hiç çıkmadan tamamlanacak olan itikaf süreci için, 10 gün yeterli görülmektedir. Ancak bu 10 günlük süreç, belirlenmiş bir gün sayısı değildir. Süre uzatılabileceği gibi, birkaç güne de düşürülebilir. Bu noktada önemli olan niyet ve itikafın kurallarına uygun şekilde hareket edilmedir.
İtikafa girmek için Müslümanlar adına belirlenmiş olan bir dönem yoktur. Yine de Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in hadislerine uygun hareket edilmesinin daha doğru olacağının altını çizmek gerekmektedir.
Pek çok hadiste, itikaf için en doğru zamanın Ramazan ayının son on günü olduğu görülmektedir. İtikaf sadece mescit ve camilerde yapılabilmektedir. İtikaf evde yapılamamaktadır. İtikaf sürecinin sadece cami ve mescitlerde tamamlanması gerekmektedir.
Zaman açısından belirli esnekliklere sahip olan itikafın kesinlikle uyulması gereken kuralları ve zorunlulukları bulunmaktadır. Ramazan ayı dışında da itikaf yapılabilmektedir. Ancak ramazan ayı içerisinde itikaf yapılacak ise; mutlaka son on günü için itikaf niyeti edilmelidir.
İtikafın şartlarına uyulmadığı zaman edilen niyet de bozulur. Tekrar niyet edilmesi ve sürece yeniden başlanması gerekmektedir. İtikafın şartları ş şekilde sıralanabilir:
İtikaf süreci, üç ana başlıkta incelenebilir. Sünnet, vacip ve müstehap itikafın dönemleridir. Ramazan ayının son on gününde yapılan itikafa, sünnet denilmektedir.
Ramazan ayı dışında girilen itikaf ise; vacip olarak açıklanmaktadır. Vacip olan itikafta, kişinin bir adak adaması ve duasının kabul olması beklenmektedir. Bu itikaf türünde süre bir gün de olabilir. Müstehap itikaf, herhangi bir süreye bağlı olmadan girilen itikaf türüdür.
İtikaf süreci boyunca, İslam dinine göre belirlenmiş olan kurallara uyulması zorunlu tutulmaktadır. Bu kurallara uyulmaması ise; itikafın bozulmasına neden olur. İtikafı bozan şeyler şu şekilde listelenebilir:
Yukarıdaki kurallardan herhangi birine uyulmadığında, itikaf bozulmaktadır. Sadece tuvalet gibi zorunlu kişisel ihtiyaçlar için camiye en yakın tuvalete gidilmesine izin vardır.
İtikafa girmek için önceden niyet etmek, itikafın şartlarından biridir. İtikaf için niyet ederken, “Neveytü’l İtikafe” denilerek, niyete başlanması ygerekmektedir. “Niyet etti itikafa girmeye” şeklinde de denilerek niyet edilebilmektedir.
Niyet ederken itikafa girilecek olan camide veya mescitte olmanız ve sonrasında süre bitene kadar çıkmamanız gerekmektedir.
İtikaf sırasında kurallara uyulmasına dikkat edilmelidir. Kişinin niyet aşamasından, cami veya mescitte geçirdiği süre boyunca sadece Allah’a yakınlık amacı ile hareket etmesi gerekmektedir.
Bunun dışında itikafın bozulmaması için belirlenen kurallara uygun hareket edilmelidir. Sadece fiziksel olarak değil, ruhen de itikafa hazır olunmalıdır. Düşünce ve fikir olarak da itikafa uygun hareket edilmelidir.
Kurban Bağışıve Su Kuyusu Bağışlarınız için bizimle iletişime geçebilirsiniz.