Anasayfa

Hesap No

Bağış Yap

Sepetim

Muharrem Ayı Nedir?

Muharrem ayı demek aynı zamanda aşure ayıdır. Aşure günü yapılacaklar demektir. Aşure ne demek hemen hemen hepimiz bilmekteyiz. Hatta aşure ne zaman yapılır bunu yakından takip etmekteyiz.

Muharrem ayının Müslümanlar açısından öneminin ne olduğunu, bu ayda tutulan oruçların fazileti ve Aşure ayı / günü ne zaman, Muharrem ayında neler yapılmalı? Sizler için içeriğimizde en net biçimde listeledik.

Muharrem Ayı Ne Zaman?

Muharrem ayı ne zaman 2024 yılı için yoğun bir biçimde sorgulanmaktadır. Muharrem ayı yani aşure ayı, Hicri çizelgeye göre yılın ilk ve hicri yılbaşı sayılan muharrem yani 7 Temmuz 2024 tarihine denk gelmektedir. Pazar günü 2024 yılının muharrem ayı 1. günü ne zaman başladığını bu şekilde ifade edebiliriz.

Muharrem ayı ile hicri takvime göre yeni bir yıla geçiş yapılır. 2024 yılının muharrem ayında 1446 hicri yıla girmiş olunur. Muharrem ayı nedir? Aşure günü ne zamandır? Bu ayda neler yapılması gerekir hepsini sizler için açıklamak gerekirse; 10 Muharrem 1446 bize göre de 16 Temmuz 2024 Salı Aşure günü olarak kayıtlara geçmektedir.

Muharrem Ayı 2024’te Ne Zamana Denk Geliyor?

Hicri takvim özelliklerine bakıldığında muharrem ayı ile birlikte yepyeni bir yıla girilir. 2024 Muharrem ayının denk geldiği tam tarih ise 7 Temmuz Pazar günüdür. Bu tarihe gelindiğinde artık hicri 1446 yılına giriliyor.

Muharrem ayı ne zaman diye baktığımız süreçte kısaca Muharrem ayı 2024 yılında 7 Temmuz Hicri yılbaşı olmaktadır diyebiliriz.

Giriş tarihini öğrenmek isteyen birçok kişi aynı zamanda” Muharrem ayı ne zaman bitiyor” bunu da öğrenmek istiyor.

Muharrem ayı ne zaman bitiyor bakarsak; 4 Ağustos 2024 Pazar Muharrem ayı son buluyor diyebiliriz. Bu tarihle beraber artık 2024 Pazartesi günü Safer ayına geçiş yapılmış olunur.

Aşure günü Muharrem ayına girilerek birlikte belli bir tarih aralığında geçerlidir. Muharremin içinde gizlenir. Bu süreç ise Her bir hicri yılının muharrem ayının 10 Muharrem Aşure günü olarak bilinir.

Muharrem ayı aşure günü olarak belli başlı bir takvime sahiptir. 2024 yılında aşure günü 16 Temmuz 2024 Salı gününe denk gelmektedir.

Muharrem ayı hangi ay artık bildiğimize göre 2024 te miladi yıla aşure ayı temmuza denk gelmektedir.

Bu sene miladi takvime göre temmuz ayının ilk günlerine denk gelen muharrem ayı gelecek yıl haziran ayına denk gelecektir. Çünkü her sene 10 olmak üzere öne gelen bir süreci içine alır. Muharrem ayı kaç gün sürer bakarsak 30 gün sürdüğünden bahsedebiliriz.

Muharrem Ayının Önemi Nedir?

Muharrem ayının kelime anlamı, haram tutulan, yasak bırakılan, kutsal olan, saygıya değer olan anlamlarını içine alır.

Bu ayda yani Muharrem ayı içerisinde savaş yapmak dahi haram kılındığı bilinir.

Toplamda 4 ayda bu haram kılma kabul edilir. Bu haram kılınan kutsal olan aylar ise; Zilkade, Zilhicce, Muharrem ve Recep olmak üzere ön plana çıkmaktadır.

Bu dört ayın ilki hicri yılbaşı olan muharremdir. Hem tutulan oruçları hem de yapılan aşure ibadeti ile bu ay özel bir kıymete sahiptir.

Muharrem Ayında Neler Yapılmalıdır?

Muharrem ayı Hicri takvim için bir başlangıcı simgeler. Bu sebeple seneye giriş yapılması ile birlikte Müslümanlarca geçen yılın muhasebesinin yapılması beklenir. Her bir Müslüman geride kalan hicri yılda neler yaptığını muhakeme eder, sorumluklarına ne denli yerine getirdiğini gözden geçirir. Bu ay içerisinde bol bol tövbe ve istiğfar edilmelidir.

Zilhicce’nin son günü oruçlu olunup, yıl sonu duası yapılarak; yeni girilen hicri seneye yepyeni umutlarla girilmelidir. Bu sayede bereketli bir biçimde yeni yıla girilmiş olunur. Mübarek vakitlerde kaza namazları ibraz edilmelidir. Kur’an-ı Kerim okumak ve anlamak da yine yapılması gerekenler arasındadır. Muharrem ayı duası olarak ise ilk gece namazının sonrasında zikirler eşliğinde çeşitli dualar edilebilir.

Muharrem Ayı Hadisleri

Hürmet gören ay olarak da isimlendirilen Muharrem ayı İslam dininin ilk ayıdır. Bu ay için bir takım önemli hadisler zikredilmektedir. Bu hadislerin büyük kısmı ise oruç tutmanın sevabı ile ilişkilidir. Muharrem ayı ile ilgili hadisler ise şunlardır;

Peygamber Efendimiz (S.A.V) tarafından “Ramazan’dan sonra en faziletli oruç, Allah’ın ayı olan Muharrem’de tutulan oruçtur. Farz namazlardan sonra en faziletli namaz da gece namazıdır.” (Müslim, Sıyâm, 202-203 [1163]).

Hz. Peygamberimiz (S.A.V) tarafından “Muharrem ayı Allah’ın ayı” şeklinde ifade edilmiştir. (Müslim, Sıyâm, 202-203 [1163]).

Muharrem Ayının Faziletleri Nelerdir?

Muharrem ayı faziletleri ve bu ay için planlanan ibadetler bulunur. Özellikle bu aya özgü dualar Kur’an-ı Kerim ve sünnet şeklinde yerine getirilen mübarek bir aydır.

Bu ay diğerlerinden farklı olduğu için Müslümanlar bu ayda İslam şuuru ile bezenmelidir. Muharrem ayının fazileti olarak en başta oruç tutmak gelir. Peygamber Efendimiz (S.A.V) tarafından; “Haram aydan bir gün oruç tutana, Allah Teâla her gününe karşılık, bir ay oruç tutmuş sevabı yazar.”

Muharrem Ayı Namazı Nedir?

Muharrem ayına özgü bir namaz var mıdır? Baktığımız zaman mübarek bir zaman dilimi sayılan otuz günlük bu süreçte farz, vacip hükmü gibi özel bir ibadet bulunmaz. Muharrem ayına özel bir namaz bulunmamaktadır. Bu ayda nafile namazlar kılınarak sevap elde edilebilir.

Muharrem ayı ilk gece namazı kılındığında her rekâtta 1 Fatiha, 10 Ayet el Kursi ve 10 İhlas okunur. Bunun yanı sıra toplamda 10 rekat kılınır. Muharrem ayında geceler önce ilerlediğinden ötürü, 2024 yılı muharrem ayı namazı, 6 Temmuz Cumartesi’yi 7 Temmuz Pazar’a bağlamakta olan gecede kılınır. Muharrem ayı ilk gün namazı olarak da 2 rekatlı Hicri yeni yıl niyeti ile bir namaz eda edilebilir.

Muharrem Ayını Namazının Önemi Nedir?

İslami açıdan oldukça önemli bir yere sahip olan muharrem ayında namaz kılmak faziletli bir süreçtir. Farz namaz sonrası kılınan gece namazları bu ayda ayrı bir önem taşır. Bu sebeple Muharrem ayında kılınacak gece ve ilk gün nafile namazı vardır.

Muharrem Ayı Namazı Sünnet mi Farz mı?

Muharrem ayında da diğer özel dini günlerde olduğu gibi her hangi bir farz ve vacip hükmünde bir zorunlu namaz bulunmaz. Sahih kaynaklara bakıldığında bu aya özel bir namaz bulunmaz. Nafile namazları eda edilerek; kişilerin sevap hanesi arttırılabilir.

Muharrem Ayında Namaz Nasıl Kılınmalı?

Muharrem ayında Müslümanların sıklıkla kıldıkları ilk gece namazı toplamda 10 rekâttan oluşur. Bu namazın kılınışı ise; her rekâtta 1 Fatiha, 10 Ayet el Kursi ve 10 İhlas okunarak 10 rekat kılınır. Muharrem ilk gün namazı ise 2 sünnet şeklindedir. Bu namaz Hicri yeni yıl niyeti ile kılınmaya başlanır.

Muharrem Ayı Namazında Hangi Dualar Edilmeli?

Bahsettiğimiz bu ilk gece ve ilk gün namazı sonrasında okunacak dualar; eller kaldırılarak önce kendisi, anne, babası ve tüm İslam alemi için güzel temennilerde bulunulabilir. Bol bol istiğfarda bulunulur.

Dua olarak; “Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla! Ey Allah! Senin razı olmayıp beni nehyettiğin şeylerden bu sene her ne yaptıysam, ben onların bir kısmını unuttum, Sen ise hiçbirini unutmadın. Üstelik bana ceza vermeye kadirken mühlet verdin ve ben Sana karşı gelme cüreti göstermişken beni tövbeye davet ettin. Ey Allah! Ben bütün bunlardan dolayı Senden mağfiret diliyorum. Beni bağışla. Ey kerem sahibi! Ey celal ve ikram sahibi! Senin razı olup bana sevap vaat ettiğin hangi amelleri bu sene işlediysem, Senden dilerim ki onları kabul edesin ve Senden ümidimi kesmeyesin. Ey kerem sahibi! Kabul eyle. Efendimiz Muhammed’e ve al-i ashabına salatü selam eyle. Amin!” şeklinde dua edilir.

Muhharem ilk gün namazı sonrasında ise edilecek dua; “Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla! Ey Allah! Sen Kadim (evveli olmayan) bir Rabsin. İşte bu yeni bir senedir. Ben Senden, bu senenin hayrından istiyorum, şerrinden de Sana sığınıyorum. Ey celâl ve ikram sâhibi! Ey Allah! Sen Ebedi’sin, Kadim’sin (başlangıcın ve sonun yoktur). İşte bu yeni bir senedir. Ben bu sene Senden dilerim ki beni şeytandan koruyasın, kötülüğü çokça emreden bu nefse karşı bana yardım edesin ve beni Sana yaklaştıran amellerle meşgul edesin. Ey celâl ve ikram sâhibi! Amin! Olarak tamamlanır.

Muharrem Ayı Namazı Niyeti

Muharrem ayına giriş yapmakla birlikte namazda istenen sureler okunabileceği gibi muharrem ayı niyeti için “Allah rızası için hicri yılbaşı namazını kılmaya” şeklinde niyet edilir. Bu bahsi geçekte olan namazlar nafile namazlardır. Bunun için de “Niyet ettim Allah rızası için Nafile Namaz kılmaya” şeklinde başlanır.

Muharrem Ayı Orucu

Zilhicce, hicri yılın son ayıdır. Bu ayın bitişi ile başlayan muharrem ayı ile birlikte yepyeni bir hicri yıla girilir. Bu süreci ise oruçlu geçirmek sevaptır.

Bu süreçte hem Zilhicce ayının son gününü hem de Muharrem ayının ilk gününü oruçla geçirebilen kişilere Allah Teâlâ elli yıllık kefaret yazar.” Riayet buyrulmuştur.

Üç farklı biçimde bu ayda oruç tutulabilir. Muharremin her on gününde bir oruç tutulabilir. İkinci oruç tutma yolu ise Muharremin her haftasını üç gün oruçlu geçirmektir. Oruç tutulması gereken günler ise Pazartesi, Perşembe ve Cumadır. Üçüncü oruç tutma yolu ise gün aşırı oruç tutmaktır.

Muharrem Ayında Hangi Günler Oruç Tutulur?

Hicri takvimde yer alan Zilkade, Zilhicce, Muharrem ve Recep ayları haram aylar olarak adlandırılır. Bu aylar içerisinde oruç tutmak sevaptır. Muharrem ayı orucu ne zaman merak edilir çünkü içlerinde en önemli olan muharremdir. 6 Temmuz 2024 Cumartesi günü yani Muharrem ayının ilk gününe bağlamakta olan 7 Temmuz 2024 Pazar ise oruç tutulması faziletlidir.v

Muharrem Ayı Oruç Açma Saatleri Nelerdir?

Muharrem ayına girerken oruçların her birini atlamadan tutmak isteyen kişiler, muharrem ayındaki oruç açma saatlerini yakından takip etmek istemektedir. Bu sebeple ülkemizdeki 81 ilde farklı saatlerde sahur ve imsak vakitleri bulunur.

Aşağıdaki tablodan bakabilirsiniz.

Muharrem Ayında Oruç Tutmak Farz Mıdır?

Muharrem ayı içerisinde oruç tutmak farz hükmünde değildir. Hatta vacip hükmünde bağlayıcı bir oruç şeklide bulunmamaktadır. Bu ayda oruç tutmak ise müstehaptır. Yani beğenilen anlamını taşır. Sadece ramazan ayı boyunca oruç farzdır. Bu aydan sonra en faziletli oruç tutma ayı ise Muharrem ayıdır.

Muharrem Ayında Tutulan Orucun Önemi Nedir?

Muharrem ayına girmekle birlikte bu ayda tutulan oruçların önemi büyüktür. Haram olan dört ay içerisinde yer alan muharrem ayında tutulan oruçlar ramazandan sonra tutulan en değerli oruçlardır.

Muharrem Ayında Tutulan Orucun Sevabı Nedir?

Muharrem ayı içerisinde tutulmakta olan oruçların sevabını ortaya çıkarmakta olan çok sayıda hadis-i şerif bulunmaktadır. Bunlardan birine değinmemiz gerekirse;

Âişe (Radıyallâhu Anhâ)’dan Rasûlullâh (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem)in şöyle buyurduğu rivâyet olunmuştur: “Muharrem’in ilk onunu, Âşûrâ Günü’ne kadar oruçlu geçiren, Firdevs-i a‘lâ’ya vâris kılınır.”

Muharrem Ayında Oruç Açma Duası

Muharrem ayında tutulan nafile oruçları için niyet önemlidir. Bu oruçlar için; “Niyet ettim Muharrem orucumu Allah rızası için tutmaya” şeklinde ifade edilmelidir. Bu aya özel bir oruç açma duası bulunmasa da; “Allahümme leke sumtü ve bike amentü ve aleyke tevekkeltü, sübhaneke ve ala rızkıke eftartü veli savmel’ ğadin min şehri ramazane neveytü fağfirli ma kaddemtü vema ahhertü.” Şeklinde ve Türkçe açıklaması;” “Allah’ım! Senin için orucumu tuttum, sana inandım ve dayandım, rızıklarınla orucumu açtım. Ham olsun verdiğin nimetlere” denilerek güzel bir duada bulunulabilir.

Muharrem Ayı Zikirleri

Muharrem Ayı içerisinde Müslümanların oruçlarını, namazlarını eda etmelerinin ynı sıra aynı zamanda bu ayda zikir yapmak büyük önem taşır. Bu sayede Allah anılabilir. Yine peygamber efendimize salat ve selamda bulunmak önemlidir BU yüzden zikir olarak muharrem ayında şunları kullanabilirsiniz.

  • Lâ ilâhe illallah, Muhammedun Rasûlullah.
  • Allahümme salli alâ Muhammed’in ve alâ âli Muhammed.
  • Subhanallah, Elhamdülillah, Allahu Ekber

Kurban Bağışıve Su Kuyusu Bağışlarınız için bizimle iletişime geçebilirsiniz.