Namaz ibadeti içerisinde en kıymetli olanı, sabah namazıdır. Müslümanlar için farz olan namaz ibadetinin, namaz vakitleri içerisinde yerine getirilmesi gerekmektedir. Özellikle sabah namazının tam vaktinde kılınması, müminlerin daha fazla sevap kazanmasını sağlar. Sabah namazı nasıl kılınır, kaç rekattır sorularını adım adım birlikte inceleyelim.
Sabah Namazı Nasıl Kılınır?
En önemli ibadetlerin içerisinde yer alan sabah namazı, Müslümanlar için farzdır. Beş vakit namazlardan ilki, sabah namazıdır. Beş vakit namazın en mühim olanı olarak kabul edilen sabah namazı ile ilgili pek çok hadis bulunmaktadır.
“Sabah namazını tam vaktinde kılan Müslümanlar, hem bu dünyada hem de ahirette Allah’ın koruması altında olacaktır” şeklinde hadis-i şerif bulunmaktadır. Sabah namazının vakti, şafak vakti ile başlamaktadır. Gün doğumunun gerçekleştiği vakte kadar, sabah namazının kılınması uygun görülmektedir.
Sabah namazının bu denli faziletli olmasının en önemli nedeni ise; başkaları uyurken, namaz ibadetinin yapılıyor olmasıdır. Sabah namazı, Nur Suresi’nde de geçmektedir.
Sabah Namazı Kaç Rekat?
Sabah namazı kaç rekat sorusu, namaza yeni başlayanlar ve bilgilerini tazelemek isteyen müminler tarafından sıkça merak edilmektedir. 2 rekat sünnet ve 2 rekat farz olmak üzere 4 rekattan oluşmaktadır. Sabah namazının kazasını kılmak isteyenlerin, 2 rekat farzını kılması gerekmektedir.
Sabah namazına kalkıldığında, namaza başlamadan önce ilk olarak, “Niyet ettim Allah rızası için Sabah namazını kılmaya” denilir. Kazasını kılarken de “Kılamadığım sabah namazının kazasını kılmaya” denilerek niyet edilmesi gerekmektedir.
Sabah Namazı Farzı Nasıl Kılınır?
Sabah namazının farzı, 2 rekattır. Sabah namazına başlamadan önce ilk olarak niyet edilmelidir. ”Niyet ettim Allah rızası için bugünkü sabah namazının farzını kılmaya” denilerek niyet edilir. Sabah namazının farzı şu şekilde kılınır:
1.Rekat
- Erkekler namaza başlamadan önce, Kamet getirmelidir. Ardından namaz için niyet edilir.
- “Allahu Ekber “denilir ve iftitah Tekbiri alınarak, eller bağlanır.
- Sübhaneke okunur. Euzü-Besmele çekilir ve Fatiha Suresi okunur.
- Kuran’dan bir ayet veya bir adet namaz suresi okunur.
- Allahu Ekber denildikten sonra rükuya eğilinir. Rükuda iken üç kez,”Sübhane Rabbiye’l Azim” denilir. Ayağa kalkarken, “Semi Allahu Limen Hamideh” denir. Ayağa tam kalkıldığı zaman ise; “Rabbena Lekel Hamd” denir.
- Allahu Ekber denir ve iki kez secdeye gidilir. Secdede iken üç kez, “Sübhane Rabbiyel-ala” denir.
- Allahu Ekber denir ve kıyama geçilir. Ayağa kalktıktan sonra farzın 2. rekatına başlanır.
2.Rekat
- Besmele çekildikten sonra, Fatiha Suresi okunur. Bir adet namaz suresi okunur.
- Allahü Ekber denir ve rükuya eğilinir. İki kez secdeye gittikten sonra son oturuşa gidilir.
- Oturduktan sonra Ettahiyyatü, Allahümme Salli, Allahümme Barik ve Rabbena Firli duaları okunur.
- Sağa ve sola selam verildikten sonra, namaz için tesbihat yapılır. Tesbihatın ardından dua edilerek, sabah namazı tamamlanır.
Sabah Namazı Sünneti Nasıl Kılınır?
Sabah namazı ilk olarak, 2 rekat sünnet ile başlamaktadır. Sabah namazına başlamadan önce niyet edilmelidir. “Niyet ettim Allah rızası için bugünkü sabah namazının sünnetini kılmaya” denilir.
Erkekler, ellerini göbek altında sağ eli sol elin üzerine gelecek şekilde bağlarlar. Kadınlar ise; ellerini göğüs hizasında sağ eli sol elin üzerine gelecek şekilde koymaktadırlar. Allahu Ekber denilir ve eller bağlandıktan sonra namaza başlanır.
1.Rekat
- Sübhaneke duası okunur.
- Euzü- Besmele çekildikten sonra Fatiha Suresi okunur.
- Kuran-ı Kerim’den bir ayet veya bir tane namaz suresi okunur.
- Allahü Ekber denir ve rüku ile secdeye gidilir.
- Allahü Ekber denildikten sonra kıyama gidilir ve ayağa kalktıktan sonra sünnetin ikinci rekatına başlanır.
2.Rekat
- Besleme çekildikten sonra, Fatiha Suresi okunur. Ardından bir adet namaz suresi okunur.
- Allahü Ekber denir ve rükuya eğilinir.
- Allahü Ekber denilir ve iki kez secdeye gidilir.
- Son oturuşa geçildikten sonra, ilk olarak Ettahiyyatü duası okunur.
- Allahümme Salli, Allahümme Barik, Rabbena Atina ve Rabbena firli duaları okunur.
- “Esselamü Aleyküm ve Rahmetullah” denildikten sonra önce sağa, sonra sola olacak şekilde selam verilir. Selamın ardından, sabah namazının 2 rekatlık sünneti tamamlanmış olur.
Sabah namazının tam vakti, imsak ile güneşin doğduğu vakit arasındadır. Sabah namazının vakti kaçtığında mutlaka kazasının yani farzının kılınması gerekmektedir. Sabah namazının kazası da farzdır.
Efendi Derneği Aracılığı ile Su Kuyusu ve Kurban Bağışı Yapmak İçin Bizimle İletişime Geçiniz!