Sadaka kurbanı nafile kurban grubuna giren ve kişiye farz olmayan ibadettir. İlgili bu ibadette sadece Allah’ın rızasını kazanmak amacıyla kurban etlerinin büyük bir çoğunluğunu yetim öğrenci ve yoksullara dağıtmak gerekir.
İhtiyaç sahiplerine dağıtılan ve kişinin üzerine farz olmayan bu ibadette niyet üzerine kişi müsait olduğu ilk zamanda bunu yerine getirmesi gerekir.
Kişiye salata kurbanına niyet ettikten sonra istediği bir zaman bu kurbanı kesebilir. Nafile kurban olarak adlandırılan sadaka kurbanındı tıpkı adak şifa akika kurbanları gibi sadaka kurbanında da zaman aralığı yoktur. Kişi isterse her gün sadaka kurbanı kesebilir. Önemli olan niyet ve kişinin bu görevi yerine getirebilecek durumda olmasıdır.
Sadaka kurbanı miktarınca kişiye ya da kurumlara verilen para geçerli değildir. Bu ibadetin yerine gelmesi için kurbanın kesilmesi yani hayvanın kanının akması gerekir.
Hayvan dualarla ve güzel niyetlerle besmele çekilerek uygun koşullarda kesilmesi gerekir.
Kesilen kurbanın büyük bir çoğunluğu eşit miktarlarda yoksullara yetimlere güç durumda olan her kişiye dağıtılabilir. Adak kurbanı hariç kurban etini kesen kişi ve ailesi de yiyebilir.
Kısaca yoksullara ve maddi olarak yardım talep eden kişilere sadaka olarak kesilen kurban istenilen bir zamanda uygun koşullarda kesilebilir. Fakat bütün nafile kurbanlarda olduğu gibi sadaka kurbanında da zaman ile ilgili dikkat edilmesi gereken ufak bir durum vardır.
Nafile kurbanlarının hiçbirisi Kurban Bayramı zaman aralığında niyet edilip kesilmemesi gerekir. Niyet ve kesim işlemleri ya bayramdan önce ya da sonra gerçekleşmesi gerekir.
Sadaka kurbanının kesim işlemleri tıpkı farz olan hayvanlarla aynı şekilde kesilir. Kurban edilecek hayvanın usulü uygun olması adımı sağlandıktan sonra dualar ve güzel niyetlerle kesim işlemi yapılır.
İslam’a uygun olan durum, sadaka kurbanına niyet eden kişinin kurbanı kesmesidir. Fakat kişi bunu kendisi sağlayamıyorsa vekalet usulü bu ibadetini kişi gerçekleştirebilir.
İslami koşulları uygun şekilde kurban bağışı alan ve kurban kesen sitelerle iletişim içerisinde olarak bu ibadet gerçekleştirilebilir.
Sadaka kurbanı, farz olmamakla birlikte sadece Allah’ın rızasını kazanmak amacıyla kesilen büyük baş ya da küçükbaş hayvanların kanını akıtmaktır. Sadakakurbanıniyeti ettikten sonra kişi istediği zaman bu ibadetini yerine getirebilir.
Sadaka kurbanı için niye şu şekilde edilir. “Niyet ettim Allah rızasını kazanmak ve sevaba nail olmak için sadaka kurbanı kesmeye” şeklinde edilen niyet kalbende tasdik edilmesi gerekir.
Niyetler amellere göredir sözü ile kişi niyetini kalbinde yaşayarak Allah’ın rızasını kazanmak amacı ile sadakat kurbanını kesebilir.
Sadaka kurbanını kesecek olan kişinin belli başlı şartları bulunur. Sıdıka grubunun adamı ve bu kurbanı kesmek için öncelikle kişinin akli olarak uygun olması gerekir. Kısaca kişinin herhangi bir zihinsel engelinin olmaması gerekir. Ayrıca kişinin ergenlik çağında olması ve maddi olarak kendisine ve ailesine bakabiliyor olması gerekir. İslami koşullarda kişi, zengin ise yoksulları sevindirmek ve sevabına nail olmak için sadaka kurbanı kestirebilir.
Kurban için seçilen hayvanın herhangi bir sağlık engelinin olmaması ve kurbanlık için belli şartları taşıması gerekir. Hayvanın hamile olmaması sağlıklı olması ve yaşını doldurması gerekir. Kurbanlık olarak büyük başlarda iki yaş küçük başlarda ise bir yaş sınırı vardır.
Kesim işleminin hayvanı korkutmadan uygun koşullarda dua ve besmele eşliğiyle kesilmesi gerekir.
Kurban ibadeti yoksulları sevindirmek ve temelde Allah’ın rızasını kazanmak için yapılır. Bununla birlikte kişi şifa bulmak, borçlarından kurtulmak yada adak adayarak dileğini gerçekleştirmek için kurban kesebilir.
Sadaka kurbanını yoksullar maddi durumu olmayan kişilerle birlikte tüm aile fertleri yiyebilir. Genel olarak değerlendirilmesi gerekirse nafile kurbanların adak hariç hepsini herkes yiyebilir.
Sadece adak kurbanında eti niyet eden kişinin ailesi ve birinci derece akrabaları yiyemez.
Sadaka kurbanında tıpkı akika ve şifa kurbanında olduğu gibi eti herkes yiyebilir. Bununla ilgili islami olarak bir sınır yoktur.
Sadaka kurbanı dahil bütün nafile kurbanlarda amaç sadece Allah rızasını kazanmak ve bu işten sevap almaktır. Kişi sadaka kurbanı kesimi yada bağışı için kurban bağışı alan sitelerle iletişim içinde olarak bu ibadetini daha kolay şekilde gerçekleştirebilir. Bu şekilde kurban eti ihtiyaç sahiplerine uygun koşullarda dağıtılmış olur.
Sadaka Kurbanı, ihtiyaç sahiplerine yardım etmek ve toplumda paylaşımı teşvik etmek amacıyla kesilen kurbandır. Bu kutsal gelenek, hem bağışlayanın hem de alanın hayatına bereket getirir. Siz de bu anlamlı gelenekten bir parça olmak istiyorsanız, kurban bağışınızı güvenilir bir şekilde gerçekleştirebileceğiniz efendi.org.tradresini ziyaret ederek desteklerinizi sunabilirsiniz. Her bir kurban bağışı, umuda ve iyiliğe yapılan bir yatırımdır. Haydi, gelin bu iyilik hareketine siz de katılın ve Sadaka Kurbanı ile dünyaya pozitif bir etki bırakın.