Anasayfa

Hesap No

Bağış Yap

Sepetim

Safer Ayı Nedir?

Müslümanlar için en önemli ve en mübarek aylardan birisi de Safer ayıdır. Safer ayı, her ne kadar uğursuz bir ay olarak biliniyor olsa da bu inanışın hurafe olduğunu ayrıca belirtmek gerekmektedir. Peygamber Efendimiz (SAV), pek çok hadisinde Safer ayı ile ilgili hurafe olan düşünceler üzerinde durmuştur. Bu ayın uğursuz olmadığını, aksine mübarek bir ay olduğunu dile getirmiştir.

Safer ayı içerisinde de Müslümanlar ibadetlerini yerine getirmeli ve bol bol dua etmelidir. Yılın her ayı Allah katında mübarektir. Ancak Safer ayının ayrı bir yeri olduğu bilinmektedir.

Safer Ayının Önemi Nedir?

Safer ayı, İslam tarihi içerisinde çok önemli bir yere sahip aylardan biri olarak kabul edilmektedir. Hicri takvimde, Muharrem ayının ardındaki ikinci ay, Safer ayı olarak bilinmektedir.

Geçmiş dönemlerde, Safer ayı boyunca musibetlerin ve uğursuzlukların yaşandığı ile ilgili yanlış bir inanç bulunmaktadır. Ancak bu inancın, cahiliye döneminden beri süre gelen yanlış bir inanç olduğu da bilinmelidir.

Safer Ayı Ne Anlama Gelir?

Arapça kökenli bir kelime olan Safer, sarılık veya sararmak anlamına gelmektedir. Bazı yerlerde rüzgar ıslığı olarak da tanımlanabilir. Hicri takvime göre yılın ikinci ayına verilen isim olarak bilinir. İslam dini içerisinde uğursuzluk ve musibet bulunmadığı için Safer ayı ile ilgili bilinen kötü anlamlar da doğruluk içermemektedir.

Cahiliye döneminde yaşanan kötü olayların bazılarının, bu aya denk gelmesinden dolayı yanlış bir algı oluşmuştur. Safer ayı, mübarek bir aydır. Bu ay sürecince, müminlerin ibadetlerini aksatmadan ve eksiksiz bir şekilde yapması daha fazla sevap getirmektedir. İnsanlar Safer ayı boyunca dua ederek, musibet ve kötülüklerden kurtulmak ve sakınmak için Allah’a sığınmalıdırlar.

Safer Ayında Ne Olmuştur?

Muharrem ayından hemen sonraki ay, Safer ayıdır. Eski dönemlerde bu ayda bazı kötü olayların yaşandığı ve olumsuzlukların bu aya denk geldiği görülmektedir. Bu durumdan kaynaklı olarak, Safer ayı uğursuz bir ay olarak düşünülmektedir.

Musibet ve olumsuzlukların daha fazla yaşandığı bir ay olarak kabul edilmesi ise tamamen yanlıştır. Özellikle Arapların veba hastalığına yakalanma ve bu hastalığı yaşama dönemleri Safer ayına denk geldiği için kötü bir geçmişi hatırlatmaktadır. Bunun için Safer ayının anlamı da sarılık olarak bilinmektedir.

Halk arasında uğursuz ve kötü bir ay olarak anılmaya başlamasının ardından, Peygamber Efendimiz de bu ay ile ilgili görüşlerini dile getirmiştir. Kesinlikle böyle bir uğursuzluğu olmadığını ve diğer aylar gibi Safer ayının da mübarek olduğunu belirtmiştir.

Safer Ayında Ne Gibi İbadetler Yapılır?

Safer ayı süresince, Müslümanların yapmasında daha fazla sevap olan bazı ibadetler vardır. Yılın ikinci ayı olarak kabul edilmesi de bu ayın ne kadar özel olduğunu göstermektedir. Müminler diledikleri gibi ibadetlerini yapabilir ve kendilerine özel tesbihatlar yapabilir ve dualar edebilir.

Safer ayı için kesin olarak belirlenmiş bir ibadet şekli bulunmamaktadır. Ancak namaz kılmak, oruç tutmak ve dua etmek, Safer ayı boyunca en sık yapılan ibadetler arasında yer almaktadır.

Özellikle Safer ayının ilk ve son Çarşamba günlerinde namaz kılınması önerilmektedir. Yine kişi, istediği gün ve istediği süre boyunca Safer ayı içerisinde oruç tutabilir.

Safer Ayı Namazı Nasıl Kılınır?

Safer ayında namaz kılmak için yatsı vaktinden hemen sonra ve vitir namazından hemen önceki zaman dilimi uygun görülmektedir. Yatsı namazının hemen peşinden, 13 rekat olacak şekilde namaz kılınabilir. Safer ayına özel ilk gece namazı da dikkat çeken ibadet şeklinden biridir.

Safer ayının ilk gecesinde, yatsı namazından sonra 4 rekat daha namaz kılınır. 4 rekâtlı namazın, vitir vaktinden hemen önce olması gerekmektedir. Safer ayı namazının birinci rekatında, Fatiha Suresinden sonra 11 kez, Kafirun Suresi okunmalıdır. İkinci rekatta İhlas, üçüncü rekatta Felak ve dördüncü rekatta da Nas Sureleri her biri 11 defa olacak şekilde okunmalıdır.

Safer Ayında Oruç Tutulur mu?

Sadece Safer ayı içerisinde değil, yılın her ayında müminin sağlığı el verdiği sürece oruç tutmasının büyük sevabı vardır. Safer ayı içerisinde de tutulacak olan orucun çok faziletli olduğu bilinmektedir.

Safer ayı boyunca yapılacak ibadetler Müslümanlar için farz kılınmamıştır ancak faziletli ibadetler olarak kabul edildiği için oruç ve namazının sevabı büyüktür.

Safer Ayının İlk ve Son Çarşamba Günü Namazı

Safer ayının ilk ve son Çarşamba günü namazında her rekatta mutlaka Fatiha Suresi okunmalıdır. Sureden hemen sonra, 17 kez olacak şekilde Kevser Suresi okunur. İhlas Suresi 5 kez, Felak ve Nas Sureleri ise birer kez okunmalıdır.

Efendi Derneği Aracılığı ile Su Kuyusu ve Kurban Bağışı Yapmak İçin Bizimle İletişime Geçiniz!