Şifa kurbanı Allah rızasını almak ve kişinin ya kendi için yada sevdiği bir kimse için kestiği kurbandır. Allah için kurban kesen her bir müslüman güzel niyetlerle bunu daha anlamlı hale getirir.
Nafile kurbanların içinde yer alan şifa kurbanı, şifa bulmak ve sıkıntılardan kurtulmak amacı ile kesilir. Şifa kurbanı faydaları arasında olan şifa bulma temennisi hariç eski rahat ve huzurlu günlere geri dönmek amacıyla da genel olarak bu nafile kurban kesilir.
Kaza ve kadere inanan hayrın ve şerrin sadece Allah’tan geldiğine inanan kimselerin niyet üzerine kestiği kurbanın eti uygun şekilde kesilir. Bu işlemden sonra ihtiyaç sahiplerine eşit şekilde ulaştırılır.
Niyet sonucunda kesilecek olan kurban zaman zaman kurban bağışı alan siteler tarafından da kabul edilir.
Hayvanın kesimini ve dağıtımını islami koşullarda yapılması ve ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması son derece önemlidir.
Kısaca özetlemek gerekirse psikolojik ve fizyolojik olarak herhangi bir rahatsızlığı olan hastaya şifa kurbanı kesilebilir.
Niyet edilirken Allah’ın “Şafii ismi şerifi hürmetine diyerek şifa duası ile bu hayırlı işi tamamlamak gerekir. Kişi kurban için niyet ettikten sonra en uygun olduğu zaman kurban ibadetini eda edebilir.
Şifa kurbanı genellikle hasta olan kişi için kesilir. Bu kurbanda amaç kişinin eski sağlıklı günlerine geri kavuşmasıdır. Nafile kurban çeşitleri arasında yer alan şifa kurbanını keserken niyet etmek gerekir. Ardından niyet eden kişi mümkün olabildiğince erken zamanda kurban kanını akıtması ve kurban etini ihtiyaç sahiplerine ulaştırması gerekir.
Şifa kurbanı aşağıda yer alan kişiler için kesilebilir.
Allah’ın şifa veren anlamı taşıyan şafi ismi şerifi hürmetine güzel bir niyetle kişi mümkünse kurbanı kendisi kesebilir. Eğer bu mümkün değilse vekalet vererek bir kimsenin kesmesine karar verebilir. Ayrıca bütün bunlardan hariç kişi daha basit ve hızlı şekilde internette yer alan kurban bağışı alan ve kurban kesim işlemini yapan sitelerle anlaşarak bu ibadetini yerine getirebilir. Bu şekilde Allah’ın izni ve rızası ile kişi niyet edilen kişi sağlığına kavuşur.
Kurbanı kesecek kişinin sahip olması gereken özellikler aşağıda maddeler halinde yer alır.
Ayrıca kurban içinde belli şartlar söz konusudur. Küçükbaş hayvanlar için hayvanın bir yaşını doldurmuş olması gerekir. Büyükbaş hayvanlar içinse bu yaş aralığı ikidir. Ek olarak hayvanın herhangi bir sağlık probleminin olmaması gerekir.
Nafile kurban ibadeti içerisinde yer alan şifa kurbanının kesimi için herhangi bir gün yoktur. Fakat şifa bulmak üzerine olduğundan dolayı niyet edildiği gün ve sonraki en erken ve uygun günde kesilmesi tavsiye edilir. Niye sonrasında kurban ne kadar erken kesilirse şifa bulma o kadar erken gerçekleşir.
Ayrıca kişi yakınlarının ve kendisinin hep sağlıklı olması için de her sene istediği bir günde niyet ederek şifa kurbanı kesebilir.
Şifa kurbanını niyet eden kişi dahil olmak üzere ailede herkes yiyebilir. Hasta olan kişi için niyet edilen kurbanın en kısa süre içerisinde kesilmesi ve ihtiyaç sahiplerine bu etin dağıtılması en uygun olandır.
Dinimizde şifa kurbanı var mı? Pek çok Müslüman Allah’ın rızasını kazanmakla birlikte hastalığından kurtulmak amacıyla ihtiyaç sahiplerine kurban etini dağıtır. Sadaka niteliğinde olan bu et ile Allah’ın rızasını kazanmak amaçlanır.
Allah’a dua ederek ve şifa a iletmesi için dileklerde bulunarak kesilen şifa kurbanının eti sadaka hükmü ile ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması gerekir. Bu etten kişi kendisi de 1 derece akrabaları da yiyebilir. Fakat uygun olan etin küçük bir kısmını yiyerek kalan diğer etlerin ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmasıdır.
Şifa Kurbanı, hastalıklarla mücadele ederken Allah’a yakınlaşmanın ve O’ndan şifa dilemenin bir yolu olarak önem taşır. Bu kutsal adımı atarak hem manevi huzura kavuşabilir hem de yardıma muhtaç kişilere destek olabilirsiniz. Şifa niyetine kurban bağışınıefendi.org.tr üzerinden güvenle yapabilirsiniz. Unutmayın, her kurban bir umut, her bağış bir hayat demektir. Bağışlarınızla hem kendiniz için şifa arayışında bulunun hem de dünyanın dört bir yanındaki ihtiyaç sahiplerine ışık olun.