Şükür kurbanı, Allah’ın vermiş olduğu nimetlere, kişinin yaşadığı güzel durumlar karşısında Allah’a şükretmek için kesilen bir kurbandır. Kurban bağışı olarak da bilinen şükür kurbanı, yılın her ayında veya her günüde kesilebilmektedir.
Allah’a ve vermiş olduğu nimetlere karşı şükretmek için şükür kurbanı kesilmektedir. Şükür kurbanını, isteyen kişi istediği zaman kesmektedir.
Şükür kurbanı kesmek ve bunun için kurban bağışı yapmak isteyen kişiler için herhangi bir zaman aralığı bulunmamaktadır. Kişi veya kişiler yılın 365 günü ve diledikleri zaman şükür kurbanı kesebilmektedir.
Allah’a şükretmek amacı ile kesilecek olan şükür kurbanı için, belirli bir zaman aralığı zorunluluğu bulunmamaktadır.
Şükür kurbanı kesmek isteyen kişi, kendisi de kurbanı kesebilmektedir. Ancak kurban kesmeyi bilmiyorsa, kesmeyi bilen bir kişi aracılığı ile de şükür kurbanını kestirebilmektedir. Bununla birlikte kurban bağışı yaparak da vekalet aracılığı ile de kurbanını kestirebilmektedir. Bunun için dernekler ve diğer kurumlar sıklıkla tercih edilmektedir.
Şükür kurbanının da dualar eşliğinde ve uygun şartlarda kesilmiş olmasına dikkat edilmelidir. Kurbanın mutlaka kurban kesmeyi bilen kişi aracılığı ile kesilmesi ve uygun şekilde dağıtılması gerekmektedir.
Kurban bağışı yapmak veya şükür kurbanı kesmek isteyen kişilerin sahip olması gereken bazı şartlar bulunmaktadır. Bu şartları şu şekilde sıralayabiliriz:
Şükür kurbanı, kişinin kendi istediğine kesilmektedir. Ancak kurban bağışı ile şükür kurbanının arasındaki en önemli fark, kişinin kurban etinden yiyebiliyor olmasıdır. Kişi şükür kurbanını kestikten sonra ailesi, arkadaşları veya yakın çevresi ile kendisi de dahil olmak üzere kurban etinden yiyebilmektedir.
Şükür kurbanı kesmek için niyet eden kişi, bu niyetini para vererek yerine getiremez. Kişi şükür kurbanı kesmek yerine eğer para vermek istiyorsa, verdiği para sadece sadaka yerine geçmektedir. Bunun için şükür kurbanının değil, sadakanın sevabını kazanacaktır. Ancak kişi sadece şükür kurbanı kesmek için niyet etmiş ise; gerek kendisi gerekse vekalet verdi kişi veya kurum aracılığı ile kurbanı kestirebilmektedir.
Şükür kurbanı yerine para verilmesi eşdeğer görülmemektedir. Kurban bağışı yapmak isteyen kişilerin de bağış yerine para vermesi durumunda yine kurbanın vekalet aracılığı ile kişi veya kurum tarafından kesilmesi icap etmektedir.
Kurban bağışı, adak kurbanı veya şükür kurbanı birbirinden farklıdır. Adak kurbanı genellikle Allah’tan istenilen herhangi bir durumun veya şeyin gerçekleşmesi sonucunda kesilmektedir. Şükür kurbanı kesilmesi için, herhangi olumlu bir şeyin gerçekleşmiş olmasına gerek yoktur.
Kişi sadece Allah’ın vermiş olduğu nimetlere ve içinde bulunduğu duruma şükretmek için de kurban kesebilmektedir. Şükür kurbanı ve adak kurbanı arasındaki farklı şu şekilde listeleyebiliriz: