Vacip Kurban Nedir?

Vacip Kurban; Allah-u Teala ile kurbiyet (yakınlık) kurmak ve O’nun rızasını kazanmak niyetiyle, belirli şartları şartları taşıyan Müslümanların Kurban Bayramı’nda kestiği kurbandır. Kurban, Hz. İbrahim’in (a.s.) Allah’ın emrine teslimiyeti ve Hz. İsmail’in (a.s.) sabrıyla sembolleşen bir ameldir. Maddi imkana sahip Müslümanlar için vacip olan bu ibadet, Allah’a teslimiyetin, şükrün ve takvanın bir nişanesidir. Nitekim Allah Kuran’da şöyle buyurmuştur. “Bu hayvanların ne etleri ve ne de kanları Allah’a ulaşacaktır. Allah’a ulaşacak olan ancak sizin O’nun için yaptığınız gösterişten uzak amel ve ibadettinizdir. Böylece onları sizin hizmetinize verdi ki size doğru yolu gösterdiğinden dolayı O’nu tazimle anasınız. İyilik edenleri müjdele.”

Vacip Kurbanı

Kurban Kimlere Vaciptir?

İslam dinine göre, vacip kurban kesmek için bir kişinin aşağıdaki şartları taşıması gerekir:

Müslüman Olmak: Kurban, yalnızca Allah’a iman edenlere mahsus bir ibadettir. Akıl Baliğ Olmak: Kişinin çocukluk devresinden çıkıp fiilen veya hükmen cinsî ergenlik kazanması ve aklının yerinde olması Mukim Olmak: Yolcu (seferi) olmayan, ikametgahında bulunan Müslümanlar için vaciptir. Nisap Miktarı Mala Sahip Olmak: Temel ihtiyaç ve borçlar hariç, nisap miktarı (80,18 gram altın veya buna denk malvarlığı) servete sahip olmak.

Bu şartları taşıyan bir Müslüman’ın Kurban Bayramı’nda kurban kesmesi, Hanefi mezhebine göre vaciptir. Diğer mezheplerde ise kurban, sünnet-i müekkede olarak kesilmesi teşvik edilir.

Vacip Olmadan Kurban Kesilir Mi?

Evet, vacip olmayan durumlarda da kurban kesmek caizdir ve sevabı büyüktür. Bilindiği üzere vacip kurban, Allah’ın emriyle ve Kurban Bayramı’nda kesilen kurbandır. Ancak kurban ibadeti yalnızca vacip kurbanla sınırlı olmayıp nafile olarak da eda edilebilir. Sadaka kurbanı, adak kurbanı, akika kurbanı, şükür kurbanı, şifa kurbanı vb. nafile kurbanlar; Allah’ın rızasını kazanmak, şükretmek veya bir niyetle gönüllü olarak kesilen kurbanlardır.

Vacip Kurban Niçin Kesilir?

Vacip kurban; Allah-u Teala’nın emrine itaat, O’nun rızasını kazanmak için kesilir. “Şüphesiz biz sana bitip tükenmez nimetler verdik. Şimdi sen Rabbin için namaz kıl ve kurban kes!” ayeti, kurbanın Allah rızasını kazanmak için bir vesile olduğunu anlatır.

Vacip Kurban Ne Zaman Kesilir?

Vacip kurban, Kurban Bayramı’nda kesilir. Kurban kesim vakti, bayram namazı kılınan yerlerde bayram namazı kılındıktan sonra; bayram namazı kılınmayan yerlerde ise fecirden (sabah namazı vakti girdikten) sonra başlar. Hanefilere göre bayramın 3. günü akşamına kadar devam eder. Bu süre içinde gece ve gündüz kurban kesilebilir. Ancak kurbanların gündüz kesilmesi daha uygundur. Şafilere göre ise bayramın 4. günü gün batana kadar kurban kesilebilir

Vacip Olan Kurbanlar Hangileridir?

Vacip olan kurban, yalnızca Kurban Bayramı’nda kesilen kurbandır. Bu kurban, Cenab-ı Hakk'a yaklaşmak ve onun rızasını kazanmak amacıyla Kurban Bayramı günlerinde kesilir.

Nafile kurbanlar ise vacip veya sünnet-i müekked hükmünde olmayıp kulun iradesine bağlı olarak kesilir. Adak kurbanı, bir niyet veya şart üzere Allah’a adanan kurbandır. Akika kurbanı, yeni doğan evlat için şükür maksadıyla kesilir. Bu kurbanlarla birlikte sevap umarak, Allah rızası için, şifa vb. sebeplerle kesilen diğer kurbanlar da nafile hükmündedir.

Vacip Kurban Kesilmezse Ne Olur?

Hanefi mezhebinde kurban kesme şartlarını taşıyan müminler, vacip kurbanı kesmekle mükelleftir. Bu ibadeti terk etmek, Allah’ın emrine riayet etmemek olup günaha sebep olur. Kurban kesme şartlarını taşıdığı halde unutma, ihmal vb. sebeplerle kurban kesmeyen kimsenin, Hanefilere göre o yıla mahsuben, bir kurban bedelini fakirlere vermesi, ayrıca tevbe ve istiğfar etmesi gerekir.

Hanefi Kurban Vekaleti Nedir?

Vacip kurban vekaleti; kurban ibadetini bizzat eda edemeyen veya tercihen bir kurum aracılığıyla kesmek isteyen bir Müslümanın, bu vazifeyi başka bir şahsa veya müesseseye devretmesidir. Bir kişi sözlü veya yazılı olarak: “Kurbanımı benim adıma kesmeniz için seni/sizi vekil kıldım.” ya da “Kurbanımı almaya, kesmeye, kestirmeye seni/sizi vekil tayin ettim.” diyerek vekaletini verebilir.

Hanefi Kurban Vekaleti

Vacip Kurban Bağışı

Vacip kurban bağışı, kurban ibadetini ifa ederken Allah’ın rızasını kazanmak ve infak etmek niyetiyle kurban etlerini ihtiyaç sahipleriyle paylaşmaktır. Dinimize göre, kurban eti üç kısma taksim edilir: Bir kısmı kurban sahibi için, bir kısmı akraba ve komşular için, bir kısmı ise fakirler içindir. Ancak, etin tamamını veya çoğunluğunu muhtaçlara bağışlamak, sevabı artıran bir ameldir. Kurban bağışıyla, hem Allah’ın emrini ifa eder hem de ümmetin muhtaç fertlerine destek olursunuz

Kurbanınız Mazlumlara Umut Olsun

Efendi Derneği; Kurban Bayramı’nda kesilen vacip kurbanlarınızı 3 kıta ve onlarca ülkede, İslami usullere göre kesip ihtiyaç sahiplerine ulaştırmaktadır. Savaş, kıtlık, yoksulluk ve doğal afetlerden ötürü Gazze’de, Afrika’da, Suriye’de, ülkemizde ve Arakan kamplarında birçok mazlum kardeşimiz yaşam mücadelesi veriyor. “Allah yolunda infak edin ve kendinizi kendi ellerinizle tehlikeye atmayın. İyilik edin. Şüphesiz Allah, iyilik edenleri sever.” ayeti üzere, mazlumlara el uzatmayı bir görev olarak kabul ediyoruz. Kurban ibadeti de bu kutsal vazifeyi yerine getirmenin en güzel yollarından biridir.

Siz de kurban bağışında bulunarak açlık çeken bir çocuğun, bir ailenin, bir talebenin veya bir yetimin sofrasına bereket katıp mutluluğuna ortak olabilirsiniz.

Efendi Derneği Aracılığı ile Su Kuyusu ve Kurban Bağışı Yapmak İçin Bizimle İletişime Geçiniz!